Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΙΔΕΙΑ [2]

ΠΑΙΔΕΙΑ [2]
Εισαγωγή μαθητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Η εισαγωγή μαθητών αποφοίτων λυκείων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε ομάδες επιστημονικών πεδίων και εξετάζονται σε συγκεκριμένα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που επιλέγουν και το οποίο αποτελεί συνέχεια των μαθημάτων Επιλογής που παρακολούθησαν στο Λύκειο. Παράδειγμα, μαθητής που παρακολούθησε τα μαθήματα Επιλογής του Ιατρικού Επιστημονικού Πεδίου, εξετάζεται στα......
ίδια μαθήματα που παρακολούθησε στο Λύκειο (π.χ Αρχές Ιατρικής Επιστήμης, Βιολογία, Φυσιολογία, Ανατομία). Η επίδοσή τους στο Λύκειο στα συγκεκριμένα μαθήματα συμμετέχει με καθορισμένο ποσοστό προς υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας η οποία προκύπτει απο το άθροισμα της επίδοσης σε μόρια που προκύπτουν απο το βαθμό επί το συντελεστή ανά μάθημα. Η τελική βαθμολογία εισαγωγής του μαθητή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, προκύπτει απο το άθροισμα των μορίων του Λυκείου στα συγκεκριμένα μαθήματα και των μορίων επίδοσης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Το Υπουργείο Παιδείας καθορίζει σε συνεννόηση με τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τον αριθμό των εισακτέων κατά εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι επιτυχόντες παρουσιάζονται σε ενιαία λίστα επιτυχόντων κατά επιστημονικό πεδίο, χωρίς προτίμηση πόλης ή εκπαιδευτικού ιδρύματος. Δίνεται η δυνατότητα στους εισακτέους να επιλέξουν την πόλη και τη σχολή που επιθυμούν να σπουδάσουν. Η δήλωσή τους γίνεται αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Παράδειγμα, υποψήφιος του Ιατρικού Επιστημονικού Πεδίου που είναι στη λίστα επιτυχόντων, καλείται αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και την εξακρίβωση της επιτυχίας του, να δηλώσει την επιθυμία του σχετικά με το πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα, τη σχολή (Σχολές: Ιατρικής, Βιολογίας, Κτηνιατρικής, κοκ), και την πόλη που επιθυμεί να σπουδάσει. Η κατάταξη των επιτυχόντων στη σχολή προτίμησης γίνεται με βασικό κριτήριο το σύνολο των μορίων επιτυχίας που συγκέντρωσαν. Παράδειγμα εάν η Ιατρική Αθηνών δέχεται 100 φοιτητές, οι πρώτοι σε βαθμολογία επιτυχόντες που θα δηλώσουν τη συγκεκριμένη σχολή εισάγονται σ' αυτή, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να εισαχθούν σε άλλες σχολές του ίδιου επιστημονικού πεδίου της ίδιας ή διαφορετικής πόλης (π.χ Ιατρική Πατρών, Βιολογία Αθηνών, κοκ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου