Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ [2] - ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ [2]
ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Με την απαραίτητη τροποποίηση του Συντάγματος, προβλέπεται διάταξη που καθιερώνει τον υποχρεωτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου στο τέλος κάθε έτους και πριν την υποβολή προς έγκριση του Προϋπολογισμού.
Τον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό απολογισμό παρουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της Ελληνικής Βουλής σε δημόσια διαδικασία που μεταδίδεται σε......
τηλεοπτικά Εθνικό Δίκτυο. Κατά τον Απολογισμό Πεπραγμένων Κυβερνητικού Έργου, υποβάλλονται και δημοσιοποιούνται όλα τα σχετικά έγγραφα, πίνακες που αποδεικνύουν λεπτομερώς τα παρουσιαζόμενα στοιχεία, εκτός εκείνων τα οποία θεωρούνται ως απόρρητα. Τον Κυβερνητικό Απολογισμό συνυπογράφει και το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Οικονομικής Διαχείρισης και το Λογιστήριο του Κράτους, ενώ συνυπογράφει και το Ανώτατο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Με το τέλος του Απολογισμού, καλείται η Βουλή να εγκρίνει ή όχι. Εάν εγκρίνει τον Απολογισμό, αυτόματα νοείται οτι παρέχεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, στο Κυβερνητικό Έργο καθώς και στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση αιτιολογημένης μή έγκρισης του Απολογισμού, υποβάλλονται ερωτήματα και διευκρινήσεις με σκοπό να απαντηθούν απο την Κυβέρνηση σε ανάλογη συνεδρίαση της Βουλής. Εάν αποδεδειγμένα δεν εγκριθεί ο Κυβερνητικός Απολογισμός, αυτόματα νοείται οτι η Κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, υποβάλλει την παραίτησή της και προκηρύσσονται εκλογές.
Ανάλογη διαδικασία προβλέπεται και στην υποβολή του Προϋπολογισμού η οποία έπεται αυτής του Κυβερνητικού Απολογισμού. Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, είναι δυνατές τροποποιήσεις και βελτιώσεις των άρθρων και προβλέψεών του οι οποίες προτείνονται απο το σύνολο των βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου